Hem Tjejer Emellan Aktiviteter

Aktiviteter

av admin

Bästa gänget

Årets demokratigrupp hade 20 deltagare. Det var tre intensiva och mycket lärorika veckor, som startade upp med en utbildning-och fördjupningsvecka i Växjö. Tjejerna blev indelade efter önskemål i fyra grupper, demokrati-, information-, aktivitet och dokumentationsgrupp.

34 timmar tog bussresan från Sverige till slutmålet, Bosnien. Trötta men ändå glada över att vara framme installerade de sig på motellet.

Första dagen träffade dokumentationsgruppen 20 tjejer från Bosnien. Det utfördes övningar för att lära känna varandra som bla handlade om fördomar. Tjejerna från dokumentationsgruppen presenterade sitt arbete om Växjö och Alvesta kommun.

Mitt genom byn Krupa går floden Una. Den är som tagen ur en sagobok, men förrädisk. Vattnet är mycket kallt och strömt. Tjejerna var på ett ställe utmed Una som hade ett stort hus där de grillade, spelade brännboll och hade 5 kamp. Bra och genomtänkta aktiviteter tillsammans med deras nya vänner.

Efter en lång, slingrig och skumpig bussresa kom de äntligen fram till resans tuffaste ställe, Srebrenica. Så fort de kom ut bussen kändes den tryckande och overkliga stämning som finns där. Det är många och mycket känslor som kommer över en, hur och varför var det möjligt? Mitt i Europa och hela världen såg på. Man får aldrig glömma Srebrenica.

Flera av tjejerna blev också upprörda och arga över att händelsen inte tas upp i skolan. Det var ingen av dem som visste något innan de började i vårt projekt.

Kriget har också satt sina spår och avtryck i andra städer. I centrala Tuzla attackerades en mötesplats för ungdomar, där man idag har ett monument över de som dog.

Tjejerna fick också tid till att bada i salta sjöar, de ligger också mitt i Tuzla. Skönt med avkoppling och tid för att prata om sina upplevelser.

Lördagen denna resas sista dag, åkte tjejerna till Bihac. På kvällen var det att packa ihop sina saker och städa sitt rum. Kändes som om väskan har krympt

Söndagsmorgon var det stort kramkalas och hej då!


Sista lördagen i augusti, hade tjejerna turen att få höra på Cecilia, grundare till Futbol da forca. En tjej som förändrar världen genom fotboll. Hon startade i Mocambiq, och nu Panncentralens unga tjejer fick nu ta del av den.

Panncentralen uppmärksammade internationella kvinnodagen genom att ha en trekamp med deltävlingar som frågesport om kvinnohistoria, stad och land. De hade även dansaktivitet till dansa – pausa. Många som var med och kämpade och vinsten togs hem av till slut utav en av tjejerna, -Grattis!

Kvällen avslutades med fika på Sanars prinsesstårta.

Fira 8 mars, internationella kvinnodagen!

Planeringsdag i Kosta. Förmiddagen användes till ”lära känna varandra” och om Tjejer Emellan, hur det startade, vilka beslut som tagits och värderingar som är viktiga. Lunchen var lika god som frukostbuffén, mätta och nöjda tog de tag i eftermiddags utmaning.

Tjejmässan var kul och det fanns massor av olika aktiviteter tjejerna kunde prova på. De dekorerade egna cupcakes och pärlade men man kunde även bli stylad av elever från gymnasieprogrammet ”skönhet och hälsa”, bli fotograferad i studio mm.


Borta bra men hemma bäst

Efter härliga dagar i Jämtland och Östersund är tjejerna tillbaka i Småland. Många härliga minnen från aktiviteter som slalom, skoteråkning, hundspann, vinterbad och långfärdsskridskor. Klara från Radio Kronoberg, gjorde flera fina reportage om kärlek, upplevelser och religon.En dramatisk hemresa med bussen som gick sönder, efter 3 timmar i Värmländska skogarna kom en ny buss från Malung. Trötta med mycket nöjda var tjejerna hemma i Växjö runt tre på morgonen.

Hör repotaget här!